En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifi görüşmeleri sürüyor

TBMM Genel Kurulunda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına…

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifi görüşmeleri sürüyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.07.2024
14
A+
A-

TBMM Genel Kurulunda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri devam ediyor.

Saadet Partisi’nden Gelir Adaletsizliği Eleştirisi

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, Türkiye’de “olağanüstü” bir gelir adaletsizliği olduğunu ve son 10 yılda bu durumun arttığını söyledi. Temurci, vatandaşların KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler ödediğini ve bu vergilerin her gelir seviyesinde sabit olduğunu belirtti. Kanun teklifinin 220 milyar TL ilave bir gelir yaratacağını ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Temurci, kayıt dışılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Vergi Adaletsizliği ve Kayıt Dışılık Üzerine Tartışmalar

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, kayıt dışılıkla ilgili düzenlemeler olmadığını belirtti. Kaya, 300 milyar dolarlık kayıt dışılığın ekonomiye kazandırılması halinde sağlanacak olanakları sıralayarak, hükümetin vergileri artırma çabasını eleştirdi. Kaya, düzenlemenin kamuoyunun birçok beklentisini karşılamadığını vurguladı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ise teklifle vergi adaletsizliğinin düzeltilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Usta, bazı maddelerin sermaye gruplarının baskısıyla çıkarıldığını savundu ve sendikalarla ilgili eklenen maddelere tepki gösterdi. Usta, kanun teklifine direnilmesi gerektiğini ifade etti.

Kayıt Dışılıkla Mücadele ve Vergi Düzenlemeleri

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifin küresel ve yerel asgari kurumlar vergisiyle ilgili olduğunu belirtti. Kalaycı, gelir ve kazançlardan alınan vergilerin düşük olmasının kayıt dışılıktan kaynaklandığını söyledi. Düzenlemelerin vergi adaletini güçlendirmeye katkı sağlayacağını belirtti.

DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, vergi paketinde köklü çözümler olmadığını ve derin vergi adaletsizliğinin giderilemediğini belirtti. Oluç, kapsamlı bir vergi reformu yapılması gerektiğini vurguladı. DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ da “nereden buldun” yasasının getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hükümetin Vergi ve Ekonomi Politikaları

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, teklifin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program doğrultusunda hazırlandığını belirtti. Ök, dar gelirli vatandaşlara yeni bir vergi yükü getirmediklerini vurguladı. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılacağını belirten Ök, ekonomik dengeleri sağlamak için güçlü bir program uyguladıklarını söyledi.

Genel Kurul Görüşmeleri ve Tartışmalar

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, 2024 yılı vergi gelirlerinin yüzde 30’una tekabül eden 2 trilyon 210 milyar vergi harcaması hesaplandığını belirtti. Muş, ticari kazanç ve serbest meslek kazanç mükellefleri için yapılacak yoklamaların hasılat tespiti sağlamak amacıyla yapılacağını söyledi.

Genel Kurulda teklifin birinci bölümü üzerinde görüşmelere geçildi. Görüşmeler sırasında AK Parti, CHP ve DEM Parti milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.